Manja slova Veća slova RSSVijesti

16.01.2017.

Najava: Ministar Simović otvoriće u Podgorici prezentaciju novog poziva za dodjelu podrške IPARD like 2.2

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović otvoriće u utorak, 17. januara, u Podgorici, prvu prezentaciju poziva za dodjelu bespovratne podrške namijenjene jačanju prerade (IPARD like 2.2).

13.01.2017.

Konkurs za stipendije Vlade Mađarske i FAO za školsku 2017/2018

Vlada Mađarske, u saradnji sa Organizacijom UN za hranu i poljoprivedu (FAO), dodjeljuje stipendije za magistarske studije na engleskom jeziku, iz oblasti ruralni razvoj i agrobiznis, poljoprivredno upravljanje vodama, kao i hortikultura.

13.01.2017.

Objavljen novi poziv za podršku preradi - IPARD like 2.2

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas novi javni poziv za dodjelu bespovratne podrške kroz projekat IPARD like 2, koji je namijenjen isključivo preradi. Subjekti u poslovanju hranom, odnosno prerađivači, kroz ovaj javni poziv IPARD like 2.2 imaće mogućnost da unaprijede preradu poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno u dijelu usaglašavanja sa standardima bezbjednosti hrane.

12.01.2017.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja i potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović sastao se sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja i potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović sastao se sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom

Otvaranje pregovaračkih poglavlja vezanih za poljoprivredu, ruralni razvoj, bezbjednost hrane i ribarstvo predstavlja veliki uspjeh Crne Gore u procesu evropskih integracija, ali i ulazak u novu fazu razvoja crnogorske poljoprivrede u kojoj će benefiti za proizvođače biti sve vidljiviji, ocijenjeno je danas tokom susreta ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja i potpredsjednika Vlade Crne Gore mr Milutina Simovića sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom.

11.01.2017.

Crna Gora produžila članstvo u Međunarodnom savjetu za maslinu

Crna Gora produžila je članstvo u Međunarodnom savjetu za maslinu (International Olive Council), čime je sektoru maslinarstva omogućen dalji razvoj, kroz usaglašavanje sa EU stadardima, razmjenu znanja, iskustva, edukaciju i usavršavanje stručnjaka. Nastavak saradnje sa Međunarodnim savjetom za maslinu ozvaničen je krajem prošle godine u Njujorku, potpisivanjem Sporazuma o maslinovom ulju i stonim maslinama.

07.01.2017.

Saopštenje: Zbog ekstremnih vremenskih uslova zabranjen lov

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obavještava javnost, prije svega korisnike lovišta i lovce, da su shodno Zakonu o divljači i lovstvu stvoreni uslovi za privremenu zabranu lova na teritoriji cijele Crne Gore.

05.01.2017.

Preporuke za zaštitu plastenika i proizvodnje u zaštićenom prostoru usljed niskih temperatura i mogućih sniježnih padavina

S obzirom na niske temperature i najavu mogućih sniježnih padavina i olujnog vjetra u centralnom, ali i južnom dijelu Crne Gore, Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji Ministarstva poljoprivrede podsjeća proizvođače u zaštićenom prostoru da treba da reaguju preventivno, u cilju sprječavanja nastanka štete na objektima i negativnih posledica po proizvodnju.

30.12.2016.

Naredba o zabrani držanja živine na otvorenom prostoru i sprovođenju mjera za sprečavanje pojave i širenja visoko patogene avijarne influence

Radi sprečavanja pojave i širenja visoko patogene avijarne influence influence ptica sa divljih ptica na domaću živinu Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je donijelo Naredbu o zabrani držanja živine na otvorenom prostoru i sprovođenju mjera za spriječavanje pojave i širenja visoko patogene avijarne influence, koja je objavljena u “Službenom listu CG”, broj 81/16

29.12.2016.

Počela jedanaesta kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila

Počela jedanaesta kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila

Jedanaesta kampanja oralne vakcinacije lisica i divljih mesojeda protiv bjesnila počela je danas, izbacivanjem mamaca sa vakcinama iz aviona koji će u narednih pet do sedam dana nadlijetati cijelu teritoriju Crne Gore, izuzimajući vodene i urbane površine.

27.12.2016.

Savez pčelarskih organizacija kroz IPA EU realizuje projekat "Pčelarstvo bez granica"

Savez pčelarskih organizacija Crne Gore realizovaće projekat „Pčelarstvo bez granica“, koji je naša organizacija pčelara dobila kroz IPA EU program prekogranične saradnje između Crne Gore i Srbije. Savez je već objavio dva javna poziva za crnogorske pčelare koji će se realizovati kroz ovaj projekat.