Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje za javnost: Ostvareni rekordni prihodi u šumarstvu

Saopštenje za javnost: Ostvareni rekordni prihodi u šumarstvu
Datum objave: 20.01.2020 11:39 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Nakon analize ostvarenih rezultata u 2019.godini, Uprava za šume konstatuje da je ostvaren rekordan prihod od 7,2 milion €, što predstavlja povećanje od 37% u poređenju sa prihodima od prije pet godina. Ostvareni rezultat je utoliko vrijedniji, što je ostvaren  uz smanjeni obim sječe od 15% u odnosu na 2018.godinu ili za čak  36% u odnosu na 2015.godinu, koja je bila rekordna po ostvarenoj proizvodnji u šumarstvu,  ali i po obimu izvoza najkvalitenije oblovine iz Crne Gore.

MPRR

Ovim rezultatima su doprinijele aktivnosti na nivou Uprave za šume kroz jasno uspostavljenje interne procedure, kvalitetno uspostavljenu finansijsku disciplinu naplate svih potraživanja kao i insistiranje na doslednom poštovanju obaveza iz potpisanih ugovora. Takođe,  očigledno je da je na ostvareni rezultat vrlo podsticajno djelovala i odluka Vlade iz 2017.godine, da se ograniči izvoz oblovine iz Crne Gore. Ova odluka je u prošloj godini produžena na još dvije godine što u potpunosti podržavaju sve akteri u ovom reprokompleksu, tako da danas imamo situaciju da je Izvoz trupaca u prošloj godini manji za  56 puta nego u 2015. godini!

MPRR

Pored ohrabrujućih rezultata Uprave za šume, realna očekivanja su da će se ostvariti   rekordni rezultati i u cjelokupnom  sektoru šumarstva i drvoprerade. Procjene su da će se u završnim računima iskazati prihodi od oko 110 miliona €.

Uprava za šume planira da i u ovoj godini, postupak dodjele šuma na korišćenje sprovede blagovremeno i transparentno sa jasnim i jednakim pravilima za sve učesnike uz nastavak uspostavljene prakse naplate svih potraživanja.

Uvjereni smo da će se pozitivni trendovi nastaviti i u 2020. godini  gdje smo Godišnjim programom gazdovanja šumama planirali uvećanje prihoda po svim osnovima i bolje rezultate nego u prethodnoj godini.


Uprava za šume Pljevlja