Manja slova Veća slova RSS
>

Obuka farmera u cilju unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka u četvrtak u Vladimiru, Ulcinj

Datum objave: 10.10.2018 14:24 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


U okviru novog ciklusa obuka za poljoprivredne proizvođače širom Crne Gore, u cilju edukacije i podizanja svijesti o važnosti unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka koje proizvode na svojim gazdinstvima, radionica će u četvrtak, 11. oktobra, biti održana u  Ulcinju.

Predstavnici Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu Ministarstva poljoprivrede na radionici će govoriti o potrebnim higijenskim kriterijumima i postupcima prilikom muže i čuvanja mlijeka koje farmeri predaju mljekarama ili ga sami prerađuju.

Radionica u Ulcinju biće održana u mjesnoj zajednici Vladimir, sa početkom u 10,00h.

Higijenski kvalitet mlijeka odnose se na broj bakterija i broj somatskih ćelija u mlijeku. Broj bakretija je pokazatelj higijene na farmi,  higijene prilikom muže, i načina čuvanja sirovog mlijeka do trenutka otkupa, dok su somatske ćelije pokazatelj  zdravstvenog stanja muznog grla. Kvalitet po ovom pitanju može se ostvariti samo uz striktno poštovanje osnovnih higijenskih uslova pri muži, sprovođenjem muže na propisan način i pravilnih postupaka sa mlijekom nakon muže.

Program obuke realizuje se u okviru Nacionalnog programa za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, koji ima za cilj unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka u Crnoj Gori i proizvodnju mlijeka prema EU kriterijumima.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja