Manja slova Veća slova RSS
>

Podrška Crne Gore inicijativi ruralnih područja slobodnih od GMO

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u Beču učestvovao na ministarskoj konferenciji na temu GMO

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u Beču učestvovao na ministarskoj konferenciji na temu GMO
Datum objave: 12.05.2017 14:42 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić učestvovao je na međunarodnoj ministarskoj konferenciji “GMO free poljoprivreda, prilika za ruralni razvoj u Centralnoj i Jugoistočnoj Europi”, koja je održana u Beču.

Visoki zvaničnici zemalja učesnica saglasili su se da je postizanje održivog ruralnog razvoja i poljoprivrede slobodne od GMO od izuzetnog značaja za regionalnu bezbjednost hrane, postizanje nacionalnih ekonomskih ciljeva, u pravcu poboljšanja kvaliteta života stanovništva i standarda porodica koje se bave proizvodnjom hrane. Prepoznat je sve veći značaj očuvanja životne sredine, kao resursa za održivu poljoprivrednu proizvodnju, proizvodnju ekološke hrane i ostvarivanje dodatne vrijednosti i prihoda u ruralnim područjima.

U prisustvu domaćina, ministra poljoprivrede Austrije Andra Ruppreshter, zatim ministara poljoprivrede Mađarske, Slovačke, Slovenije, Albanije, i visokih predstavnika ministarstava poljoprivrede Srbije, BiH i Kosova, državni sekretar crnogorskog Ministarstva poljoprivrede Đuro Žugić, u svom izlaganju, istakao je da Crna Gora ima stroge propise u ovoj oblasti. On je pojasnio da je zabranjena upotreba genetski modifikovanog sjemena i sadnog materijala na teritoriji Crne Gore, kao i da je, zbog sveobuhvatnog pravnog okvira za odobravanje, sljedljivost i označavanje, prazna lista GMO hrane ili hrane za životinje odobrene za stavljanje na tržište .

Žugić je dodao da Crna Gora, kao mala zemlja, sa malom poljoprivrednom proizvodnjom usmjerenom na razvoj organske proizvodnje i proizvodnje brendiranih, visokokvalitetnih i specifičnih proizvoda, daje punu podršku inicijativama za razvoj ruralnih područja slobodnih od GMO, kao i područja za ekološku proizvodnju.

Među zaključcima sa ove konferencije istaknuta je potreba regionalne saradnje u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, kako bi se postigao harmonizovan okvir i uspostavili zajednički mehanizmi u cilju održivog razvoja zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja