Manja slova Veća slova RSS
>

Javni poziv za dodjelu podrške za unapređenje stočnog fonda za 2019. godinu

Javni poziv za dodjelu podrške za unapređenje stočnog fonda za 2019. godinu
Datum objave: 11.03.2019 08:03 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kroz Agrobudžet za 2019. godinu objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške za unapređenje stočnog fonda za 2019. godinu.

Kroz ovaj javni poziv, zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu dobiti podršku za nabavku novih grla - steonih junica i priplodnih svinja(nazimica i nerasta). Mogućnost dobijanja podrške imaju i početnici, u cilju započinjanja stočarske proizvodnje.  

Podrška Ministarstva iznosi maksimalno do 50% od vrijednosti investicije za kupovinu novih grla.

Podrška Ministarstva za nabavku stoke, tokom prethodnih godina, rezultirala je ukrupnjavanjem proizvodnje na crnogorskim farmama i poboljšanjem rasnog sastava, što je značajno za rast konkuretnosti domaćih proizvođača i ostvarivanje većih prihoda po gazdinstvu.

U cilju nastavka pozitivnih trendova, podrška unapređenju stočnog fonda se nastavlja, s ciljem daljeg ukrupnjavanja farmi i povećanje učešća produktivnijih rasa u svim segmentima. Dobra pretpostavka za povećanje broja mlječnih grla na farmama i proizvodnje sirovog mlijeka je i povećanje  kapaciteta prerađivačkih pogona u mljekarstvu. Cilj je jačanje postojećih i stvaranje novih kooperanata u sektoru mljekarstva, što će uz brojne mjere za unapređenje kvaliteta mlijeka, omogućiti dalji rast konkuretnosti u ovom sektoru.

Ovim Javnim pozivom se utvrđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podrške. Korisnici podrške ovog Javnog poziva, moraju biti registrovani u Registru poljoprivrednih gazdinstava, najkasnije do trenutka podnošenja zahtjeva za podršku. Korisnici moraju zadovoljiti i uslove za držanje stoke u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i ispunjavanju standarda dobre poljoprivredne prakse.

Zahtjeve za dodjelu ove podrške zainteresovani mogu dostavljati do 11. aprila 2019. godine. U slučaju ranijeg utroška sredstava, javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme.

Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške, mogućnostima, uslovima i kriterijumima koje treba da zadovolje zainteresovani, kao i obrasci za prijavu nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

 http://www.minpolj.gov.me/rubrike/Javni_pozovi_za_dodjelu_podrske/, a isti se mogu preuzeti i u prostorijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu.

Javni poziv za dodjelu podrške za unapređenje stočnog fonda za 2019. godinu.

Obrazac 1 - Zahtjev za dodjelu podrške za unapređenje stočnog fonda za 2019 godinu

Obrazac 2 - Cjenovna ponuda za unapređenje stočnog fonda za 2019. godinu

Obrazac 3 - Kontrolna lista - popis grla

Obrazac 4 - Zahtjev za isplatu za unapređenje stočnog fonda za 2019. godinu.