Manja slova Veća slova RSS
>

Naslov Javni poziv za unapređenje stočnog fonda za 2020. godinu.

Naslov  Javni poziv za unapređenje stočnog fonda za 2020. godinu.
Datum objave: 28.02.2020 09:17 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kroz Agrobudžet za 2020. godinu objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške za unapređenje stočnog fonda za 2020. godinu. 

Kroz ovaj javni poziv, zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu dobiti podršku za nabavku steonih junica u čisoj rasi. Mogućnost dobijanja podrške imaju i početnici, u cilju započinjanja stočarske proizvodnje.

Podrška Ministarstva iznosi maksimalno do 50% od vrijednosti investicije za poljoprivrednike koji prvi put ostvaruju podršku po ovom javnom pozivu, odnosno 30% za gazdinstva koja su već koristila podršku po ovom javnom pozivu. 

U cilju nastavka pozitivnih trendova, podrška unapređenju stočnog fonda se nastavlja, s ciljem daljeg ukrupnjavanja farmi i povećanje učešća produktivnijih rasa u svim segmentima. Dobra pretpostavka za povećanje broja mlječnih grla na farmama i proizvodnje sirovog mlijeka je i povećanje kapaciteta prerađivačkih pogona u mljekarstvu. Cilj je jačanje postojećih i stvaranje novih kooperanata u sektoru mljekarstva, što će uz brojne mjere podrške za unapređenje kvaliteta mlijeka, omogućiti dalji rast konkuretnosti u ovom sektoru. 

Ovim Javnim pozivom se utvrđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podrške. Korisnici podrške ovog Javnog poziva, moraju biti registrovani u Registru poljoprivrednih gazdinstava, imati upisano minimum 3ha poljoprivrednih površina i objekat za smještaj stoke, najkasnije do 28. marta 2020. godine. Korisnici moraju zadovoljiti i uslove za držanje stoke u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i ispunjavanju standarda dobre poljoprivredne prakse.

Zahtjeve za dodjelu ove podrške zainteresovani mogu dostavljati do 28. marta 2020. godine. U slučaju ranijeg utroška sredstava, javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme. 
Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške, mogućnostima, uslovima i kriterijumima koje treba da zadovolje zainteresovani, kao i obrasci za prijavu nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a isti se mogu preuzeti i u prostorijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu.